Jaki blat do kuchni? Elegancja i trwałość, które ułatwią codzienne gotowanie

Jaki blat do kuchni? Elegancja i trwałość, które ułatwią codzienne gotowanie

Bardzo ważnym etapem w urządzaniu kuchni jest wybór blatu. To element, który w dużym stopniu wpływa na wygodę pracy, a także estetykę pomieszczenia. Można wręcz powiedzieć, że jest to kropka nad i w aranżacji kuchennej. Jaki blat do kuchni wybrać? Podpowiadamy, na jakie opcje możesz się zdecydować oraz jakie są ich wady i zalety.

Blaty kuchenne – z jakich materiałów mogą być wykonane?

Obecnie na rynku można spotkać wiele rodzajów blatów kuchennych. Wykonane są z różnych materiałów, z racji czego ich właściwości są zróżnicowane. Nie wiesz, na którą opcję postawić? Przedstawiamy najpopularniejsze rozwiązania i ich cechy.

Blaty kuchenne z kamienia (kompozyty i konglomeraty)

Za jedne z najtrwalszych rozwiązań uważa się blaty kuchenne z kamienia naturalnego. Charakteryzują się odpornością na uszkodzenia mechaniczne i działanie chemikaliów. Są one jednak bardzo ciężkie, dlatego wymagają osadzenia na solidnych korpusach szafek. Takie blaty są bardzo eleganckie i długożywotne, ale ich zakup wiąże się z dużym wydatkiem. Dodatkowo są zimne w dotyku, co dla wielu osób może być wadą.

Ciekawą propozycją są również blaty kompozytowe, które są produkowane ze zmielonej skały z dodatkiem syntetycznym żywic i pigmentów. Można wybarwiać je na dowolne kolory. Są niezwykle trwałe, ale ich cena bywa nawet wyższa niż w przypadku blatów z kamienia.

Blaty kuchenne z drewna naturalnego

Dużą popularnością cieszą się również blaty wykonane z drewna naturalnego. Najczęściej z gatunków liściastych, ponieważ są one o wiele twardsze i odporniejsze na wilgoć. Krajowe odmiany, z których tworzone są blaty to m.in. jesion, buk i dąb. Alternatywą dla litego drewna jest drewno klejone, które o wiele rzadziej ulega wypaczaniu.

Blaty drewniane wprowadzają do wnętrz naturalne ciepło, przyjemny klimat, który najlepiej wpisuje się we wnętrza w stylu tradycyjnym czy skandynawskim. Wadą takiego rozwiązania jest jednak fakt, że o drzewo trzeba regularnie dbać – impregnować lub woskować. Bez zabezpieczenia drewno stanie się podatne na wilgoć.

Blaty kuchenne z płytek ceramicznych

Choć obecnie rozwiązanie to jest rzadko spotykane, jeszcze kilka dekad temu królowało we wnętrzach. Blat wyłożony płytkami ceramicznymi wygląda bardzo ciekawie i znakomicie wpisuje się we wnętrza rustykalne. Rozwiązanie to jest jednak nietrwałe, podatne na uszkodzenia i trudne w utrzymaniu w czystości. Spoiny pomiędzy kaflami gromadzą zarówno zanieczyszczenia, jak i bakterie.

Blaty kuchenne laminowane

Kompromisem pomiędzy solidnością a niezbyt wygórowaną ceną są blaty kuchenne laminowane. Składają się one z płyty wiórowej, która pokrywana jest laminatem. Do ich produkcji wykorzystywana jest nowoczesna technologia postformingu. Polega na utwardzaniu wierzchniej warstwy blatu, a szczególnie jego zagięć. Dzięki temu zyskuje on pożądanych w kuchni właściwości.

Blaty laminowane charakteryzują się odpornością na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania, a także wysoką temperaturę. Nie są ponadto wrażliwe na działanie chemikaliów i co ważne – można łatwo utrzymać je w czystości. W przeciwieństwie do poprzednio omawianych rozwiązań, blaty laminowane dostępne są w bardzo atrakcyjnej cenie, która nie nadwyręży budżetu przeznaczonego na remont.

Jakie jeszcze zalety mają blaty laminowane? To elementy wyposażenia, które mają nie tylko fantastyczne cechy praktyczne, lecz także estetyczne. Dostępne są w szerokiej gamie kolorystycznej, dzięki czemu z łatwością dobierzesz je do aranżacji kuchni. Co więcej, można zakupić je w wersjach imitujących np. kamień naturalny, drewno czy inne materiały, których koszt jest wyższy bądź ich trwałość nie jest dostateczna dla warunków kuchennych. Laminowane blaty kuchenne występują w różnych wariantach wykończenia. Najczęściej spotykane są modele z połyskiem i matowe, choć coraz większym zainteresowaniem cieszą się wersje pośrednie.

Wyjątkowe blaty laminowane dla Twojej kuchni

Laminowane blaty kuchenne mają różne kolory, wykończenia, a także strukturę. Jeśli zdecydujesz się np. na modele imitujące drewno albo kamień, mogą mieć one wyczuwalną w dotyku fakturę charakterystyczną dla swojego oryginalnego odpowiednika. W efekcie są one niemal nie do odróżnienia na pierwszy rzut oka. Co więcej, zastosowanie takich przetłoczeń sprawia, że blaty świetnie współgrają ze światłem i nadają kuchni wyjątkowego charakteru.

Blaty laminowane to uniwersalne rozwiązania, które mogą być ponadczasowym wyposażeniem w Twojej kuchni. Zaletą takich blatów jest również to, że po latach, kiedy będą wymagały wymiany, wystarczy je zdjąć i założyć nowe. Demontaż nie potrzebuje stosowania skomplikowanych zabiegów czy zmiany szafek kuchennych. Przez jaki czas laminowane blaty kuchenne zachowują swoje właściwości i estetyczny wygląd? Wszystko zależy od tego, jak często korzystać z kuchni. Niezależnie jednak od intensywności jego użytkowania, możesz liczyć na kilkanaście lat niezawodności.

Blaty a meble kuchenne – jak je dopasować?

Blat można dopasować do mebli kuchennych na dwa sposoby: wedle podobieństwa lub kontrastu. Jeśli nie chcesz, aby blat odznaczał się na tle kuchni, wybierz model w kolorze zbliżonym do mebli. Przykładowo minimalistyczne, nowoczesne kuchnie w kolorze białym świetnie będą wyglądać właśnie z białym blatem.

Jeśli natomiast chcesz przełamać aranżację i wprowadzić do niej nieco innego koloru, strzałem w dziesiątkę będzie kontrastujący blat. Przykładowo meble kuchenne w odcieniu czarnym świetnie będą wyglądać z drewnianym blatem. Lubisz nietuzinkowe rozwiązania? Możesz wybrać kolorowy blat. Granatowy, bordowy czy butelkowozielony interesująco będzie wyglądał zarówno na tle stonowanych frontów, jak i tych kolorowych. Taka aranżacja na pewno będzie zwracać na siebie uwagę domowników i odwiedzających Cię gości.

Matowe czy z połyskiem – jakie blaty wybrać?

Jeśli wybrałeś już kolor blatu, zastanów się również nad jego wykończeniem. To bardzo ważna kwestia. Jeśli lubisz nowoczesne wnętrza, w stylu glamour czy modernistycznej elegancji, dobrym rozwiązaniem mogą być blaty wykończone na połysk. Takie modele fenomenalnie sprawdzą się również w małych kuchniach, które optycznie powiększą i dodadzą im przestronności.

Kiedy natomiast wybrać blaty matowe? To modele uniwersalne, które pasują do każdej aranżacji. Współgrają doskonale ze wszystkimi kolorami i stylami wnętrzarskimi. Z powodzeniem można zastosować je w kuchniach klasycznych, boho, industrialnych, skandynawskich czy w stylu angielskim bądź francuskim.

Jaki blat do kuchni? Podsumowanie

Obecnie można skusić się na wiele rodzajów blatów kuchennych. Każdy z nich ma swoje wady i zalety. Jedną z najbardziej opłacalnych opcji wydaje się blat laminowany. To niedrogi, a trwały i niezawodny wariant. Występuje w wielu opcjach kolorystycznych i wykończeniowych. W kuchni liczy się odporność na uszkodzenia, zarysowania, wilgoć i wysoką temperaturę. Niemniej ważna jest estetyka. Wybierając blat, kieruj się tymi właściwościami, a na pewno zainwestujesz w najlepsze rozwiązanie!

Menu Menu Szukaj wyszukaj Konto Zaloguj się Lista życzeń Ulubione Koszyk 0 Koszyk Telefon Kontakt
Do góry